Het coachen op EXECUTIEVE VAARDIGHEDEN met inzet van spellen

Kinderen spelen graag. Je kunt kinderen over lastige drempels helpen door spellen en puzzels in te zetten waarmee ze van alles leren. Het hele scala aan executieve, leer en studievaardigheden kan getraind worden met behulp van spellen. Kinderen hebben niet eens door dat ze heel belangrijke vaardigheden aan het inoefenen zijn.

NIEUW

cursussen en workshops voor leerkrachten en voor ouders:

In 2022 bracht ‘Leren Leren Nederland’ de spellenmap ‘Kracht van spel’ uit. Vanuit mijn ervaring van 18 jaar coachen met de inzet van spellen heb ik heb ik aan deze map meegewerkt. Ik heb de spellen ingedeeld naar te trainen vaardigheden en de ‘doelen en reflectiekaarten ontwikkeld’. Ieder jaar komen er tien nieuwe spellen bij. Het is een prachtige, stevige map geworden met naast de spellen ook de onderbouwing voor het spelen van spellen en kaarten om de voortgang bij te houden. Spelbeschrijvingen zijn ook los of per leeftijdsgroep te koop.

Op school
Ik kan met jou/je school uitzoeken welke spellen uit de map je kunt aanschaffen om de doelen te bereiken die je met je team voor ogen hebt. Wanneer de spellen zijn aangeschaft, kunnen we een implementatietraject opzetten waarin de leerkrachten getraind worden om daadwerkelijk executieve vaardigheden te stimuleren met spel. Dit traject maken we samen op maat zodat het 100% past bij jouw school.

Thuis
Het is de afgelopen jaren al voor veel ouders een eyeopener geweest als ze zien hoe hun kinderen opbloeien wanneer ze spellen mogen spelen waarin werkelijk veel van ze gevraagd wordt op het gebied van plannen, samenwerken en plezier hebben. Kinderen ontdekken waar ze toe in staat zijn zonder een bovengrens zoals ze die op school vaak wel ervaren. Ouders ontdekken aspecten van hun kind die ze nog niet eerder ingezet hadden zien worden.

Los van de spellenmap kunt u bij Ludiq kiezen uit een aantal cursussen om het coachen met inzet van spellen in de vingers te krijgen.

De kennismakingscursus, 1 dag kennismaken met executieve vaardigheden door ze te ervaren in spelvorm. De spellen en speelse werkvormen dienen om zelf de EV te ervaren alsmede de emoties die gepaard gaan met het leren van complexe nieuwe dingen. Na deze dag heb je goede kennis over de EV van Peg Dawson en Richard Guare. 

De gevorderdencursus, 1 dag waarin je (wetenschappelijke) achtergrond informatie krijgt over een aantal van de executieve vaardigheden, waarin je leert herkennen welke executieve vaardigheden getraind kunnen worden met een spel zodat je zelf alle spellen die je al bezit, kunt gaan inzetten om EV te trainen en gericht spellen kunt gaan aanschaffen. Je gaat deze dag regelmatig je grenzen te voelen en ervaren hoe je daar in spel en met veel humor mee om kunt gaan. Je leert over helpende gedachten, mindset, stralend falen, de leerkuil en andere principes die in het begeleiden van kinderen aan de orde zijn. 

De specialisatiecursus, 2 dagen waarin je opgeleid wordt om te coachen op executieve vaardigheden met inzet van spellen, speelse werkvormen en logische denkpuzzels. Voor deze cursus heb je een gezonde hoeveelheid lef nodig omdat je zelf je comfortzone zult moeten verlaten om nieuwe vaardigheden eigen te maken. Aan de orde komen: defusie van ACT4KIDS, het G-schema uit de CGT, cognitieve vaardigheden, mindset, differentiëren, gesprekstechnieken, coachtechnieken (eventueel met behulp van beeldcoaching). 


Tijdsinvestering kennismakingscursus en gevorderdencursus: 1 Zaterdag.
Doelgroep:
A ouders
B leerkrachten/docenten PO/VO
C specialisten onderwijs aan begaafde kinderen
Groepsgrootte: maximaal 8 deelnemers
De groepen bestaan of geheel uit ouders of geheel uit leerkrachten.
Kosten: 150 euro, inclusief lunch.

Tijdsinvestering specialisatiecursus: 2 Zaterdagen
Doelgroep:
B leerkrachten/docenten PO/VO
C specialisten onderwijs aan begaafde kinderen Tijdsinvestering: 2 Zaterdagen.
Doelgroep: leerkrachten of docenten PO/VO
Groepsgrootte: maximaal 8 deelnemers
Kosten: 300 euro, inclusief lunches

Meld je aan om mee te doen met alle cursussen, twee of alledrie door een mail te sturen naar ludiq.arnhem@gmail.com .

Op basis- en middelbare scholen verzorg ik workshops van 1 of 2 dagdelen waarin teams actief aan de slag gaan om te ontdekken hoe ze executieve vaardigheden kunnen versterken individueel of met een hele klas.

Cursus Begaafd opvoeden

Wil jij meer harmonie in je gezin en ingewikkelde opvoed situaties vriendelijk en vastberaden aanpakken? Het beste uit diverse beproefde methodieken (Positive Discipline, Gordon, SENG) komen samen in deze cursus. Het uitgangspunt van dit aanbod is leren door ervaren. De cursus wordt gegeven op locatie in heel Nederland in samenwerking met Lianne Keuper 2XL excelleren in leren en Krista den Hertog kikidio verzorgen wij dit aanbod ook online. Er zijn ook thema bijeenkomsten evt. als introductie op de cursus.

Het traject Begaafd Opvoeden kan ook ter kennismaking als workshop tijdens een studiemiddag of ouderavond verzorgd worden.

Meer informatie in onze e-folder vindt u onder deze link

www.begaafdopvoeden-nederland.nl

Peers4Parents

Ouders spelen een enorm belangrijke rol in de begeleiding van de sociale en emotionele ontwikkeling van hun kind. Peers4Parents is de Nederlandse versie van een project dat in Amerika al ruim 30 jaar ouders ondersteunt: SENG Model Parent Groups (SMPG). Het zijn gespreksgroepen voor ouders van hoogbegaafde kinderen. In Nederland vind u deze gespreksgroepen via www.peers4parents.nl. 

Lees meer over deelname aan een Peers4Parents groep

Richting geven aan zelfsturing

In samenwerking met Désiree Houkema en Willeke Rol is een tool ontwikkeld die de ontwikkeling van executieve vaardigheden in beeld brengt. Waar andere instrumenten op zoek zijn naar wat een kind nog niet kan of zelfs wat het fout doet, geven de items in onze tool de richting aan waarin het kind zijn vaardigheden kan gaan ontwikkelen.

Dit is Sjev. De naam staat voor: Stuur je executieve vaardigheden.

Richting geven aan Zelfsturing

Onderpresteren

Wat is onderpresteren? Hoe voorkom je of hoe keer je onderpresteren?

kaft en titel van het boek van Saskia Bruyn en Monique Schaminée
Samen met Saskia Bruyn schreef ik het boek Onderpresteren

In dit boek beschrijven Saskia en ik hoe je onderpresteren door hoogbegaafde pubers en adolescenten kunt aanpakken. Het is gebaseerd op publicaties van Dr S. Rimm, onze opleiding tot psycholoog resp. docent/leerkracht en onze ervaring als begeleiders van hoogbegaafde adolescenten.


Een greep uit de verzorgde workshops/lezingen

– Hart voor Talent – workshops op diverse scholen voorjaar 2023
– CBO Vooruitwerklab op Locatie 2019 – heden
– jubileum ECHA netwerk – ACT4KIDS met inzet van spel
– ECHA terugkomdag 2022 – ACT4KIDS met inzet van spel
– Workshops inspiratiedagen Leren Leren Schiedam – najaar 2021
– Driedaagse cursus EV coachen met behulp van spellen en speelse werkvormen – Mix Kids België najaar 2021 en 2022
– Workshop Oosterlicht College – najaar 2021
– Docenten Lorentz Lyceum 2019 – leerstrategieën
– SLO/NTCN landelijke netwerkdag 2019 – Richting geven aan Zelfsturing
– CBO verrijkingsmodule 2019 – vaardigheden ontwikkelen met spellen
– Minor HB master educational needs HAN ILS 2019 – basis HB
– Carroussel zorgleerlingen Lorentz Lyceum 2018 – EF versterken met spel
– SLO/NTCN landelijke netwerkdag 2018 – EF en talentontwikkeling
– Winiq Alkmaar plusklasbegeleiders 2018 – vaardigheden ontwikkelen
– Team Agnietenschool en Jeanne d’Arc in Elburg 2018
– SLO landelijke netwerkdag 2017
– De Begaafden Wijzer 2016 plusklasbegeleiders
– Novilo 3-daagse specialisatiemodules 2015-2019
– de neuropsychologische kant van EF meten met de Nepsy-III-NL en       spellen (in samenwerking met EVL psychologie, Ester Visser
– SLO expertmeeting hoogbegaafdheid 2012
– ECHA netwerkbijeenkomst 2013
– Informatiepunt Onderwijs en Talentontwikkeling. Uitwisselingsdag hoogbegaafdheid 2013
– SLO expertmeeting het jonge kind 2013
– HBoN schaaktoernooi 2013
– Teams Agnietenschool en Jeanne d’Arc in Elburg 2014
– HB024-026 2014
– Als leerkrachtbegeleider van de Leonardo stichting op scholen in Lent en Nijmegen

Over mijn boek ‘onderpresteren‘:
Workshops op diverse VO scholen voor ouders van middelbare scholieren.